Ik kan mijn huishouden niet meer (zelfstandig) uitvoeren

Door uiteenlopende redenen kan het voorkomen dat u uw huishouden niet meer (zelfstandig) kan uitvoeren. De volgende situaties kunnen zich voordoen:

 • U heeft een (ernstige) lichamelijke beperking waardoor het niet lukt om (zware) huishoudelijke taken op te pakken en/of
 • U heeft uw partner verloren en nooit het huishouden zelf gedaan waardoor u hierbij ondersteuning nodig heeft en/of
 • U heeft een psychische of verstandelijke kwetsbaarheid waardoor u ondersteuning nodig heeft in de uitvoering van de huishoudelijke taken.

Wanneer u zich hierin herkent kunt u zich aanmelden bij de WMO consulent van uw gemeente. Hij of zij beoordeelt of u in aanmerking komt voor huishoudelijke ondersteuning vanuit de WMO en of u deze taken overgenomen moeten worden en/of u ook ondersteunt moet worden in het aanleren en/of dat er toegewerkt kan worden naar het zelfstandig uitvoeren van de huishoudelijke taken. 

Mocht u wel in aanmerking komen voor huishoudelijke ondersteuning dan meldt de WMO consulent u aan bij ons of een andere gecontracteerde zorgpartij. U mag hierin zelf een keuze maken van welke organisatie u de huishoudelijke ondersteuning wilt ontvangen. 

Zodra wij de aanmelding ontvangen hebben nemen wij contact met u op om de eerste afspraak met u in te plannen. Tijdens de eerste afspraak maken wij kennis met u en gaat de huishoudelijk ondersteuner ook gelijk bij u aan de slag. 

Zodra wij de beschikking ontvangen hebben kunnen wij ook een cliëntdossier aanmaken en een intake afnemen. Vanuit de intake wordt bepaald hoeveel minuten huishoudelijke ondersteuning u nodig heeft om een schoon en leefbaar huis te krijgen en te houden. Deze minuten worden bepaald aan de hand van een normkader. Echter, wij leveren ook maatwerk wat wilt zeggen dat wij in overleg met u kunnen besluiten om u meer of minder tijd te geven. Het doel blijft namelijk dat u in een schoon en leefbaar huis woont. 

Wij werken met een vast rooster zodat u altijd weet wanneer en op welke tijd wij de huishoudelijke taken bij u zullen uitvoeren. Hierin proberen wij zoveel mogelijk rekening te houden met uw wensen. U krijgt een vaste huishoudeljke ondersteuner zodat u met haar een vertrouwensrelatie op kunt bouwen. 

 

Ervaringsverhalen 

In verband met de  privacy van onze deelnemers is ervoor gekozen om gefingeerde namen en afbeeldingen te gebruiken.

 • Mijn naam is Rob en ik ben 52 jaar. Anderhalf jaar geleden ben ik bij Eigen Regie Friesland terecht gekomen op de locatie in Bolsward, vanuit de crisisopvang in Burgum. Ik was alcoholverslaafde en depressief. Bij Eigen Regie Friesland heb ik ervaren dat je een mens bent en niet alleen 'de verslaafde'. Hier ben ik door de juiste begeleiding en kundig personeel weer op de been gekomen en nu alweer een tijdje zonder drank. Op alle gebieden staan de begeleiders je bij financieel, meegaan naar afspraken, aangaan van vrijwilligerswerk, sociale contacten et cetera. Ze ondersteunen je om je Eigen Regie te pakken.

  Rob

 • Dit is de eerste plek waar ik woon en waar wordt gekeken naar wat je wel kan in plaats van alleen maar op wat je slecht doet. Ze helpen je waar het nodig is en er is veel geduld. Het is voor alle leeftijden en dat is heel fijn. Ik ben met behulp van Eigen Regie Friesland gestopt met blowen.

  Laura

 • Mijn naam is Robin en ik ben 20 jaar. Ongeveer 1 jaar geleden kwam ik bij Eigen Regie Friesland dankzij het gebiedsteam. Ik was uit huis gezet door mijn ouder. Ik kende geen basis vaardigheden en ik wist ook niet hoe ik met geld om moest gaan. Dankzij Eigen Regie Friesland heb ik deze dingen geleerd, maar ik heb nog een lange weg te gaan. Dankzij Eigen Regie Friesland heb ik begeleiding die ik nodig heb.

  Robin